Een reisbureau uit Minneapolis heeft net voor 4,5 miljoen dollar aan Bitcoin aan hackers betaald als reactie op een losbandige aanval waarbij gevoelige documenten werden gecompromitteerd.

In het kort

  • Een van de grootste Amerikaanse reisbureaus heeft hackers 4,5 miljoen dollar betaald in Bitcoin.
  • Het is om weer toegang te krijgen tot gecodeerde bedrijfsbestanden, per Reuters.
  • CWT behoort tot de vijf grootste reisbureaus in de VS.

Per Reuters betaalde reisbureau CWT, dat jaarlijks $1,5 miljard aan inkomsten binnenhaalt, anonieme hackers deze week 414 bitcoin als reactie op een ransomware-aanval die leidde tot de diefstal van stapels bedrijfsdocumentatie en tienduizenden bedrijfsapparaten offline liet staan.

De aanvallers gebruikten een ransomware-technologie die bekend staat als Ragnar om bedrijfsbestanden te coderen, waardoor ze ontoegankelijk werden voor de werknemers van het bedrijf, volgens documenten die door Reuters werden gezien. CWT betaalde het losgeld op 28 juli om de bestanden te ontcijferen en weer toegang te krijgen tot zo’n twee terabytes aan informatie, waaronder werknemersgegevens, financiële documenten en andere informatie.

De registratie staat open voor ConsenSys‘ toonaangevende Blockchain Developer Online Bootcamp! Zelfstandig met 1-op-1 mentorschap, toegang tot de gemeenschap en nog veel meer.

„We kunnen bevestigen dat na het tijdelijk afsluiten van onze systemen als voorzorgsmaatregel, onze systemen weer online zijn en dat het incident nu is opgehouden,“ zei het bedrijf in een verklaring. CWT verklaarde dat het samenwerkt met de Amerikaanse en Europese autoriteiten.

„Hoewel het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, hebben we geen aanwijzingen dat persoonlijk identificeerbare informatie/klant- en reizigersinformatie is gecompromitteerd“.

Volgens Reuters eisten de hackers oorspronkelijk $10 miljoen aan Bitcoin Trader als losgeld, maar het bedrijf sprak hen neer, onder vermelding van COVID-getrainde financiën als een excuus om niet in staat te zijn de volledige rekening te betalen.

Ransomware is een ongebreideld probleem voor internationale bedrijven, die jaarlijks miljarden aan kosten maken. Sinds de oprichting van Bitcoin in 2008 staan cryptokringen centraal in dit soort afpersing. In een artikel van mei 2019 in The Journal of Cybersecurity werd bijvoorbeeld vastgesteld dat er tussen 2013 en 2017 minimaal 22 967,54 Bitcoin (of 259 miljoen dollar tegen lopende prijzen) werd vastgelegd in losgeldbetalingen.